T: 06–16820525 | E: info@jwsvitaliteit.nl

Hoe gaat Counselling

Counselling werkt vanuit het principe dat jij zelf handelt. Dat houdt in dat de counsellor jou ondersteunt en begeleidt, maar niet het probleem voor jou oplost. Dit zou ook niet juist zijn, want iedereen heeft zijn eigen manier van oplossen. Het gaat er dus om dat jij oplossingen zoekt waar jij je het prettigst bij voelt en wat bij jou past. Daar kan de counsellor jou bij helpen.

Nadat je telefonisch kennis hebt gemaakt met de counsellor van JWS Vitaliteit, zal er een intake gesprek plaatsvinden. Tijdens dit gesprek vertel jij waar je tegen aanloopt en bekijkt de counsellor of counselling het juiste hulptraject is voor jou. Het is belangrijk dat er een ‘klik’ is tussen jou en de counsellor. Tijdens een intake kunnen jij en de counsellor elkaar beter leren kennen. Aan het eind van de intake beslis jij of je een counsellingtraject wilt volgen.

Tijdens de eerste gesprekken ga je samen op onderzoek uit. Wat is er aan de hand? Waar loop je tegen aan? Hoe is dat zo gekomen? De technieken die de counsellor toepast, zullen jou helpen om de juiste antwoorden te vinden op deze vragen. Mogelijk vind je het leuk om een sessie praktisch vorm te geven. Je werkt dan bijvoorbeeld met kaarten, tekeningen, rollenspellen, enz. Maar een natuurwandeling behoort ook tot de mogelijkheden. Een sessie wordt zo vorm gegeven zodat jij helemaal tot je recht komt.

Nadat er voldoende antwoorden zijn gevonden op jouw vragen, ga je samen kijken naar de doelen die je wilt bereiken. Mogelijk zijn dit er meerdere. Soms ontdek je oude doelen die op een laag pitje hebben gestaan en die je weer wilt oppakken.  Door nieuwe inzichten ontstaan er vaak ook nieuwe doelen. Door de gesprekken krijg je beter overzicht in wat je wel wilt en wat niet. Hierdoor kun je je doelen beter formuleren en kun je beter een keuze maken. Met andere woorden; welk doel wil je het eerst bereiken, wat wordt het tweede doel, enz.

Als jij jouw doelen hebt bepaald, kijk je samen met de counsellor naar hoe je dit kunt bereiken. Wat heb jij daar voor nodig? En kun je dit bij jezelf halen of heb je daarvoor anderen nodig?

Wanneer jouw doelen zijn vastgesteld en je weet wat je daar voor nodig hebt, stel je samen met de counsellor een actieplan op. Dit plan stelt jou in staat je doelstellingen om te zetten in daden. De counsellor zal in deze fase een meer coachende rol op zich gaan nemen. De counsellor stimuleert en motiveert jou op een positieve manier om tot actie over te gaan. Uiteindelijk ga jij ervoor zorgen dat er veranderingen plaats gaan vinden en dat jij weer grip krijgt op jouw situatie en daardoor weer lekker in je vel zit.

“Counselling is verandering van wat niet werkt naar wat wel werkt”